Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Justin Timberlake

 Justin Timberlake

 

Justin Timberlake.jpg

Justin Randall Timberlake (Memphis, 1981. január 31.) amerikai pop/R&B énekes, dalszövegíró, zeneszerző, lemezproducer és színész. Az 'N Sync volt tagja, hat Grammy-díj tulajdonosa. 2002-ben megjelent első, bemutatkozó szólóalbuma, a Justified (Indokolt) címmel, melyből több, mint 7 millió darab talált gazdára világszerte. Következő szólóalbuma a FutureSex/LoveSounds melyet 2006-ban jelentetett meg, a No. 1 zeneszámokkal, mint a SexyBack, a My Love, a What Goes Around… Comes Around és az Until the End of Time. 2007 májusában létrehozta saját kiadóját, a Tennman Records-ot. Kétségtelenül 2006 és 2007 legnépszerűbb előadója, utóbbi albumából 2007 novemberéig több mint 9 millió korong kelt el.

 

Élete


Családja és ifjúkora 
Justin Timberlake 1981. január 31-én született Memphisban, Tennessee államban, Randall Timberlake és Lynn Bomar gyermekeként. Brit származású. Nagyapja, Charles L. Timberlake baptista lelkipásztor volt. 1985-ben szülei elváltak majd mindketten újraházasodtak. Anyja most is futó vállalkozásukban dolgozik, a JustInTime Entertainment-ben. Mikor Justin 5 éves volt, anyja hozzáment Paul Harless bankárhoz. Apja második felesége Lisa, életet adott Justin két féltestvérének, Jonathannak (szül: 1993) és Stephennek (szül: 1998). Harmadik féltestvére: Laura Katherine, meghalt nem sokkal a születése után 1997-ben. Az ő emlékére íródott Justin kiadatlan dala, a "My Angel in Heaven". 

Justin Millingtonban nőtt fel. Első énekesi próbálkozásai a 90-es évek elején voltak, amikor fellépett a "Star Search" (Sztár Kerestetik) című műsorban. 1993-ban csatlakozott a már akkor sikeres "Mickey Mouse Club"-hoz. Itt találkozott először későbbi barátnőjével Britney Spearsszel, későbbi turné-társával Christina Aguileraval, majd későbbi csapattársával JC Chasez-vel. Mikor 1995-ben, a show befejeződött, ekkor fogalmazódott meg Justin és Chasez fejében a banda alapítás ami később az 'N Sync-ké nőtte ki magát . 1999-ben színészkedett először. 

1995–2002: 'N Sync

A 90-es évek nagysikerű fiúcsapata volt. Hivatalos összeállásuk éve 1995, bár karrierjüket 1996-ban kezdték el egyengetni Németországban és az Egyesült Államokban. 2000 márciusában került a boltokba No Strings Attached című albumuk. 2001-ben jelent meg következő, Celebrity nevű korongjuk. Erről másolták ki nagysikerű dalukat a "Girlfriend"-et, aminek egy Nellyvel készített változata is létezik. 2002-ben a Celebrity Tour közben fogalmazódott meg Justinban a szóló pályafutás gondolata. 

2002–2004: Justified és Super Bowl

Bővebben: Justin Timberlake diszkográfia 
Justin 2002 augusztusában az MTV Music Award-on lépett fel először "egyedül" Like I Love You című dalával. A dal 11. helyezést ért el a Billboard Hot 100-on. Az elkészült albumot 2002. november 5-én dobták piacra. Justint ezek után sok kritika érte, hiszen többen az egykori legendát, Michael Jacksont vélték felfedezni benne. Az album végül átvészelte a kritikus időszakot és hatalmas siker lett: világszerte több mint 7 millió korongot adtak el. Timberlake a hip-hop és az R&B szakma legjobb előadóival és producereivel dolgozott együtt, mint a The Neptunes vagy Timbaland. 2002-ben és 2003-ban újabb kislemezei jelentek meg: Cry Me A River és Rock Your Body. 

2003 nyarán Christina Aguileraval közösen turnézott, ez volt a Justified/Stripped Tour. Ezenkívül társszerzőként kamatoztatta tudását, a Black Eyed Peas nevű csapattal közösen énekelte a Where is the Love? című számot. A 2003-as MTV Europe Music Award-on adták elő élőben a dalt. Az év végén Justin megírta következő dalát, az I'm Lovin' It-et, ami a McDonald’s gyorsétterem kampánya lett és évente állítólag 8 millió dollárt hoz Timberlake konyhájára. 

2004 februárjában a Super Bowlon történt megbotránkoztató fellépése Janet Jacksonnal. 

Szintén 2004-ben a Grammy-díj átadásán is tarolt. Négy díjat hozott el, köztük a Legjobb Pop Album (Justified), a Legjobb Férfi Pop Előadó (Cry Me A River), az Év Albuma (Justified) és az Év Slágere (Cry Me A River), valamint a Legjobb Rap/Sung Collobráció (Black Eyed Peas-Where Is The Love?) kategóriákban. 

2004–2006: Együttműködések és színjátszás


Justin golfozni is imád.A Super Bowl "eset" után, Justin nem csak következő albumának felvételeit kezdte el, hanem belekezdett színészi karrierének felépítésébe is. Elsőnek csak mellékszereplőként: 2000-ben, mint egy model a Model Behavior-ban majd 2001-ben az On The Line című filmben. 2004-ben megkapta első főszerepét az Edison Force-ban (magyarul csak Edison), ott egy újságírót alakítva játszik együtt Kevin Spacey-vel és LL Cool J-vel. A film már 2006 nyarától nálunk is kapható. Ezenkívül láthatjuk még az Alpha Dog-ban, a Black Snake Moan-ban, és Richard Kelly Southland Tales-ében. Hallhatjuk a Harmadik Shrek-ben mint a fiatal Arthur király hangja. 

Együttműködött a Black Eyed Peas-szel, Nelly-vel, (Work It) Snoop Dogg-al (Signs) és Timbaland-del (Good Foot, Cápa Mese betétdala).

 


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 526032
Hónap: 3964
Nap: 126