Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beyonce Knowles

 Beyonce Knowles

 

Beyoncé Giselle Knowles (Houston, 1981. szeptember 4.) hétszeres Grammy-díjas amerikai R&B-énekesnő, dalszerző, zenei producer és színésznő. A Texas állambeli Houstonban született. Több művészeti iskolába járt, melyek versenyein többször is fellépett énekes-táncos produkciókkal. Az 1990-es években lett világhírű a világ egyik legnagyobb lánycsapata, a Destiny's Child tagjaként, amely több 50 millió lemezt adott el világszerte. 2003-ban jelent meg Beyoncé első szólóalbuma Dangerously in Love címmel, amelyen olyan világszerte sikeres dalok hallhatók, mint a Crazy in Love és a Baby Boy. Az album a 2004-es Grammy-díj-átadón öt díjat kapott. Beyoncé a Destiny's Child 2005-ös feloszlása után szólóban folytatta az éneklést. 

2006-ban jelent meg második albuma, B'Day címmel. Az albumon több világszerte sikeres dal is hallható, többek között a Déjà Vu, az Irreplaceable és a Shakirával készült Beautiful Liar.
 

Gyermekkor és korai karrier

 

Beyoncé a Texas állambeli Houstonban született. Édesapja Mathew Knowles zenei menedzser, édesanyja Tina Beyincé divattervező és fodrász. Apja afroamerikai, anyja kreol (afroamerikai, indián és francia) származású. Beyoncé keresztneve ésedanyja vezetéknevének egy módosított változata. Egy húga van, Solange Knowles, énekes, dalszerző és színésznő. 

Beyoncé a texasi St. Mary Elementary Schoolba (általános iskola) járt, ahol több táncórára is beiratkozott, többek között dzsesszet és balettet is tanult. Akkor jöttek rá, hogy van tehetsége az énekléshez, amikor a táncoktatója elkezdett dúdolni egy dalt és Beyoncé fejezte be úgy, hogy eltalálta a magas hangokat. Mivel szégyenlős kislány volt, édesanyja biztatta, hogy ha énekelni szeretne, akkor énekeljen. Első fellépésére általános iskolájának tehetségkutatóján került sor. Ekkor leküzdötte minden félelmét és elhatározta, hogy világhírű énekesnő lesz. Hétéves korában részt vett egy tehetségkutatón, ahol John Lennon Imagine című számát adta elő. A közönség állva tapsolt Beyoncénak, így egyértelmű volt, hogy ő nyeri meg a versenyt. 

Az 1990-es években Beyoncé beiratkozott a Parker Elementary School houstoni zenei magániskolába. Belépett az iskola kórusába, így egyre többet énekelhetett közönség előtt. Középiskolába a szintén houstoni High School for the Performing and Visual Artsba járt, később a Houston szomszédságában lévő Alief város Alief Elsik High Schooljában tanult. Ekkor Beyoncé a St. John metodista templom kórusának szólistája lett. Csak két évig volt a kórus tagja, mivel ekkoriban kezdte építeni zenei karrierjét. 

Beyoncé nyolcévesen találkozott LaTavia Robersonnal egy meghallgatáson, ahol egy lánycsapathoz kerestek tehetséges fiatal énekesnőket. Ők és Kelly Rowland lettek az együttes tagjai, mellyel rapzenét adtak elő táncos produkciókban. Az együttes neve eredetileg Girl Tyme volt, és összesen hat tagja volt. A Girl Tyme rövid idő alatt országos népszerűségre tett szert. Később egy nyugati parti R&B-producer, Arne Frager elutazott Houstonba, hogy élőben is lássa a lányokat. Tetszett neki az együttes zenéje, ezért az észak-kaliforniai stúdiójában több hanganyagot is felvett velük. Főleg Beyoncé hangját helyezte az előtérbe. Azért, hogy a lányokat felfedezzék, Arne Frager bejuttatta őket az akkori legnagyobb televíziós tehetségkutatóba, a Star Searchbe, amit később nem sikerült megnyerniük, mivel a dal, amit énekeltek, nem volt megfelelő, Beyoncé nem tudta önmagát adni. A vereség elbizonytalanította Beyoncét, de visszanyerte az önbizalmát amikor megtudta, hogy olyan ma is világhírű énekesek, mint Justin Timberlake vagy mint Britney Spears sem nyerték meg ezt a műsort. 

1995-ben Mathew Knowles, aki akkor még orvosi műszereket árusított, felmondott a munkahelyén, hogy a lányok menedzsere legyen. Ez a lépés jelentős mértékben csökkentette a Knowles család jövedelmét, és az állandó feszültségek miatt Beyoncé szülei elváltak. Később Mathew Knowles lecsökkentette az együttes létszámát négy főre, ekkor Beyoncé, Kelly Rowland, LaTavia Roberson és az 1993-ban csatlakozott LeToya Luckett voltak a tagjai. Tina Knowles szalonjában és annak hátsó udvarában gyakoroltak, és gyakran felléptek R&B-lányegyüttesek előzenekaraként. Tina tervezte meg és készítette el a lányok ruháit, amiket a Destiny’s Child korszakban is viseltek. Végül Mathewnak sikerült őket leszerződtetnie az Elektra Recordshoz, aminek köszönhetően pár hónappal később megjelent az akkor már Destiny’s Child néven futó együttes első lemeze.

Zenei karrier

A lányegyüttest, aminek Beyoncé volt az egyik alapító tagja, 1993 óta hívják Destiny’s Childnak (az együttes neve Ézsaiás könyvéből származik). 1997-ben szerződtette le őket a Columbia Records. Még ugyanabban az évben felvették az együttes bemutatkozó dalát, a Killing Time-ot, mely a Sötét zsaruk című film egyik főcímdala lett. 

1998-ban jelent meg az együttes első albuma, Destiny’s Child címmel. Ez tartalmazza az első sikeres számukat, a Wyclef Jeannal készült, No, No, No-t. Az albumból nemcsak sokat adtak el, de szakmai díjakat is nyertek vele, többek között a Soul Train Lady of Soul Awardson megkapták a Legjobb R&B/soul kislemez (No No No), az Év R&B/soul albuma és a Legjobb új R&B/soul vagy rap előadó kategóriában a díjat. 

1999-ben jelent meg az együttes második albuma The Writing's on the Wall címmel. Ez az USA-ban 8-szoros platinalemez lett. Az albumon olyan világsikerek hallhatóak, mint például az első Billboad Hot 100-as listavezető számuk, a Bills, Bills, Bills vagy a Jumpin' Jumpin' és a Say My Name, mely máig az egyik legnépszerűbb számuk világszerte. A Say My Name nyert a Legjobb R&B-dal együttestől és a Legjobb R&B-dal kategóriákben a 2001-es Grammy-díjátadón. A The Writing's on the Wallból 13 millió példány kelt el világszerte, ez az album jelentette számukra az igazi áttörést. 

Később felröppentek olyan hírek, hogy szerződésszegés miatt LaTavia Roberson és LeToya Luckett beperelték a Mathew Knowlest. A pernek az lett a következménye, hogy ők ketten kiléptek a Destiny’s Childból. Kettejük helyére érkezett Michelle Williams és Farrah Franklin, a Say My Name videoklijében is már ők szerepeltek. Farrah Franklin végül öt hónap után kilépett az együttesből, csak néhány promóciós megjelenésen és fellépésen jelent meg. A perek miatti negatív hangulat miatt lépett ki az együttesből. 

Ezután a Destiny’s Child tagjai Beyoncé Knowles, Kelly Rowland és Michelle Williams voltak, és ez volt az együttes leghíresebb felállása. Később a trió elkészítette a Charlie angyalai című film betétdalát, az Independent Women Part I-t, mellyel 11 hétig vezették az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistát. Az új felállással még sikeresebbek lettek. Később LaTavia és LeToya visszavonták a pert, amit Mathew Knowles ellen kezdeményeztek. 2001-ben megjelent a Destiny's Child harmadik albuma a Survivor, mely elterelte a lányok figyelmét a közelmúlt eseményeiről. Az album első kislemezével, a Survivorrel is LaTaviát és LeToyát célozták meg. Az album az amerikai Billboard 200-as albumeladási listán rögtön az első helyen nyitott, 663 000 eladott példánnyal. A Survivorből több mint 10 millió példány kelt el világszerte, ennek mintegy 40%-a az USA-ban. A Survivorön kívül az album másik nagy sikere a Bootylicious című dal. A 2001-es Grammy-díjátadón az együttes ismét megkapta a ’’Legjobb R&B-dal együttestől’’ díjat, a Survivorért. Még ebben az évben megjelentettek egy karácsonyi albumot, az 8 Days of Christmast, majd bejelentették, hogy az együttes egy ideig szünetel, hogy a lányok beindítsák a szólókarrierjüket. 

Szólókarrier kezdete [szerkesztés] 
2000-ben egy amerikai rapper, Amil felkérte Beyoncét, hogy bemutatkozó albumára, az All Money Is Legalre közösen énekeljenek fel egy dalt, aminek címe I Got That lett. 2001 elején Beyoncé Mekhi Phifer színész segítségével megkapta első filmes szerepét, a Carmen - Egy hip hopera című filmben, melyben ő játszotta a főszereplőt, Carment. A film Georges Bizet Carmen című 19. századi philadelphiai operájának modern feldolgozása. 

2002-ben már egy nagyobb szabású filmben kapott szerepet, a Mike Myers főszereplésével készült Austin Powers 3. - Aranyszerszámban, melyben ő játszotta Foxxy Cleopatra szerepét. A film már az első héten 73.1 millió dolláros bevételt hozott a készítőknek. A film kapcsán elkészült Beyoncé első szóló kislemeze és videoklipje, a Work It Out, mely a film egyik főcímdala lett. 

2003-ban a Cuba Gooding, Jr főszereplésével készült Kísértés két szólamban című filmben szerepelt. Ennek a filmnek a főcímdalát, a Fighting Temptationt is ő énekelte, Missy Elliott-tal, MC Lyte-tal, és Free-vel. Még ugyanabban az évben partnerével, Jay-Z-vel is elkészítette első közüs videoklipjét, a '03 Bonnie & Clyde-ot. Felénekelte 50 Cent In Da Club című számát is a saját verziójában. 

2003-ban Luther Vandross-szal készített egy közös dalt, melynek címe The Closer I Get to You (a dalt eredetileg Roberta Flack és Donny Hathaway énekelték 1977-ben). A dalért megkapták a Legjobb R&B-dal együttestől vagy duótól Grammy-díjat. A következő évben Luther Vandross imét felkérte Beyoncét egy duettre a Dance with My Father című dalhoz, amelyért ismét Grammy-díjat kaptak a Legjobb női R&B duett kategóriában. 

Dangerously in Love (2003–2005) [szerkesztés] 
Bővebben: Dangerously in Love 
Kelly Rowland és Michelle Williams után 2003-ban Beyoncénak is megjelent első szólóalbuma. Dangerously in Love címmel. Az album a Billboard 200-as albumlistán rögtön az első helyen debütált, 317 000 eladott példánnyal. Az albumból 11 millió példány kelt el világszerte, és az USA-ban 4-szeres platinalemez lett. 

Az album első kislemeze a Jay-Z-vel készült Crazy in Love, mely szinte a világ összes slágerlistáját vezette. Ez volt az első olyan száma, mellyel vezette az amerikai Billboard Hot 100-as slágerlistát (rögtön 8 hétig), és a brit slágerlistán is sokáig előkelő helyen állt. A dal a 2003-as nyár egyik legnagyobb slágere lett, 4. volt az amerikai kislemezeladási lista évvégi összesítésében, és elérte az aranylemez minősítést. 

Az album második kislemeze a Baby Boy lett, melyen Sean Paul is közreműködik. Kilenc hétig vezette a Billboard Hot 100 listáját (egy héttel tovább, mint a Crazy in Love). A Baby Boy elérte a platinalemez minősítést is. Az album harmadik kislemeze a Me, Myself and I, a negyedik és egyben utolsó kislemez pedig a Naughty Girl, amely már 2004-ben jelent meg. Mindkét kislemez benne volt a Top5-ben a Billboard Hot 100 listán. 

Beyoncé a 2004-es Grammy díjátadón öt díjat kapott, mint szólóénekesnő. Többek között megkapta a Legjobb női R&B-dal díját (a Dangerously in Love 2-ért), a Legjobb R&B-dal díját (a Crazy in Love-ért), és a Legjobb R&B-album díját. A 2004-es BRIT Awards-on megkapta a Legjobb nemzetközi női szóló előadó díjat.
 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 
Archívum

Naptár
<< Június / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 514749
Hónap: 4067
Nap: 153